Araştırmacı-Yazar Derya Manav’ın, Türkiye’nin farklı bölgelerinden derlediği tariflerle oluşturduğu “Turkish Vegan Mutfak” adlı kitabının tanıtım ve imza günü Boudja Gastro’da gerçekleşti.
Buca’da gerçekleşen etkinliğe iş ve siyaset dünyasından önemli isimler katıldı. Etkinlikten bir gün önce Boudja Gastro’ya gelerek mutfağa giren Manav, kitabında yer alan tatlardan bazılarını misafirlerine sunmak üzere kendisi hazırladı. Kitaptaki tariflerden zeytin ezmeli karakılçık ekmek, badem sütünden peynir, fasulye turşusu ve badem unundan çikolatalı kek büyük ilgi gördü.
MANAV: “VEGAN BESLENME KÜLTÜRÜMÜZE UZAK DEĞİL
” Araştırmacı-Yazar Derya Manav etkinlikte yaptığı konuşmada, yaklaşık 5 yıl önce yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle beslenme alışkanlıklarını değiştirdiğini ve yaptığı çalışmalar sonrasında Türkiye'nin yedi bölgesindeki vegan yemekleri incelemeye başladığını söyledi. Vegan beslenmenin ilk bakışta farklı algılandığını ifade eden Manav, Türk mutfağında vegan örneklere sıkça rastlandığını vurguladı. Manav, "Kitabımda daha sağlıklı bir yaşam için Türk mutfağından örnekler sunmaya çalıştım. Pandemi sürecinde hazırladığımız kitabımızı piyasaya çıkardık. Kitabın içindeki yemekler anne, anneanne yemekleri. Türk mutfağında var olan yemekler. Veganlık bize sanıldığı kadar uzak değil. Türk mutfağındaki birçok yemek vegan. Birçok ilimizde vegan yemekler var. Kitapla veganlığın sağlığa faydalarını anlatmaya çalıştım." dedi.
Vegan yemeklerin basit ve ulaşılabilir olduğunu aktaran Manav, "Kitapta 160 çeşit bilinir yemeği anlattık. Fakat yemeklerin tariflerini, küçük dokunuşlarla tatlandırdım. Kendi evimin mutfağında yaptım. Sarmaya vişne, kuru fasulyeye yeşil elma kattık. Biraz daha duygularımızı yansıtmaya çalıştık" ifadelerini kullandı.
Etkinlikte Diyetisyen Derya Sümbülcan ve Dr. Fırat İleri de söz alarak vegan beslenmenin sağlık açısından önemine değindi. Diyetisyen Derya Sümbülcan; “Danışanlarımızla en çok zorlandığımız nokta sağlıklı gıdalara geçiş süreci. Doğru takviyeler ve doğru beslenme alışkanlığı pek çok hastalığı da önlüyor. Vegan beslenmeyen ancak mutfağını yavaş yavaş vegan beslenme alışkanlığa göre düzenlemek isteyenler için bu kitap yol gösterici olacaktır” dedi.
Dr. Fırat İleri de vegan beslenme alışkanlığından söz ederek etik ve ekolojik endişelerle vegan beslenmeyi tercih ettiğini belirtti. Dr. Fırat İleri; “Vücudun temel bazı öğelere ihtiyacı var fakat bunun için illa ki hayvansal gıdalara ihtiyaç yok. Vücudun kalsiyuma, proteine ihtiyacı var fakat bunun için illa ki süt içip peynir yemenize gerek yok. İnanıyorum ki bu kitabı inceleyenler aslında vegan beslenmenin çok da zor olmadığını göreceklerdir” dedi.